Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Wat is diabetes type 2?

Collapse
This is a sticky topic.
X
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Wat is diabetes type 2?

  Als je wilt begrijpen wat diabetes is, moeten we eerst bekijken hoe het lichaam suiker omzet in energie om de cellen te bevoorraden. Tijdens het nuttigen van een maaltijd, wordt je voeding langzaam omgezet in suiker en naar de bloedsomloop gebracht. Het blijft hier rondcirkelen tot het bij een cel komt die energie nodig heeft. Die cellen zijn "op slot" en de energie kan niet in de cellen komen zonder "sleutel". Die sleutel heet insuline. Het is een hormoon dat aangemaakt wordt door het lichaam.

  Mensen met diabetes type 2 hebben een sleutel waar een beetje sleet op gekomen is. Je hebt misschien nog voldoende insuline, maar je lichaam kan het niet meer volledig benutten. De insulinesleutel krijgt de cel niet helemaal meer open, waardoor heel wat suiker blijft opstapelen in het bloed.
  Het hangt af van de periode dat je al diabetes hebt, maar soms is het lichaam nog in staat om de overtollige suikers te gebruiken en het suikerniveau in het bloed naar beneden te halen.

  Diabetes type 2 kan bepaald zijn door de genen. Overgewicht kan ertoe bijdragen dat je extra risico loopt om diabetes te ontwikkelen. Maar ook jonge, actieve, magere mensen kunnen diabetes type 2 krijgen. Daarom is het belangrijk jezelf niet de schuld te geven, maar de nadruk te leggen op een goede regeling van je diabetes. Want hier heb je wel een stuk zelf de verantwoordelijkheid.
  Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
  www.kokenenhogehakken.blogspot.be
  http://aantafelmettype1diabetes.com
  https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

 • #2
  Kan diabetes type 2 genezen worden?

  Voorlopig is er nog geen remedie voor diabetes. Type 2 diabetes is een progressieve aandoening. Als de diabetes niet behandeld worden, zal ze mettertijd verergeren. Door hard werk is het vaak mogelijk de diabetes geregeld te krijgen met enkel extra beweging en dieet. Je kunt de diabetes op die manier vertragen.
  Het is belangrijk om de beta cellen (dat zijn de cellen die verantwoordelijk zijn voor de aanmaak van insuline in de pancreas) goed te verzorgen. Dode beta cellen kunnen niet meer hersteld worden. We kunnen er wel voor waken dat de zwakkere betacellen weer beter gaan werken.
  Betacellen die te hard moeten werken en langdurige hoge bloedsuikerwaarden zijn nefast voor de betacellen. Medicatie kan het lichaam helpen minder insuline resistent te zijn. Ook afvallen, extra bewegen en tijdelijk toedienen van insuline via spuitjes kan de beta cellen weer een extra boost geven. Op die manier gun je jouw beta cellen wat tijd om te herstellen. Wanneer je ook let op je dagelijkse koolhydraatinname, kan je de beta cellen ontlasten.
  Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
  www.kokenenhogehakken.blogspot.be
  http://aantafelmettype1diabetes.com
  https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

  Comment


  • #3
   Insuline en bloedsuikers

   We moeten goed weten wat insuline is en wat ervoor zorgt dat onze bloedsuikers schommelen.
   Jouw missie is: jouw bloedsuikerspiegel binnen de aanvaardbare marge te houden. Dat is de sleutel om je goed te voelen en het risico op verwikkelingen te verkleinen. Laat me eerst even uitleggen wat de relatie is tussen insuline, bloedsuikers, voeding en beweging. Dan pas kan je echt goed voor jezelf gaan zorgen.

   Insuline en bloedsuikers

   Wat maakt nu dat onze bloedsuikerspiegel schommelingen vertoont?
   Type 2 diabetes ontstaat doordat het lichaam onze insuline niet efficiŽnt genoeg kan gebruiken. Insuline is een hormoon, dat geproduceerd wordt door de beta cellen van de pancreas. Zoals alle hormonen, wordt insuline afgegeven in het bloed, vanwaar het hele lichaam voorzien wordt van energie.
   Insuline werkt als een sleutel die deuren opent van de cellen om suiker (glucose) af te geven. De cellen gebruiken die glucose als energie. Bij type 2 diabetes, zit er een beetje roest op het sleutelgat. De insuline kan moeilijker binnen in de cellen. De cellen krijgen onvoldoende insuline binnen en vertonen een gebrek aan energie.

   De bloedsuikerspiegel wordt gemeten in mg/dl (in BelgiŽ, maar ook in Amerika) en in mmol/L in bijvoorbeeld Nederland. Mensen zonder diabetes kunnen hun bloedsuikerwaarden binnen een bepaalde marge houden. Wanneer de bloedsuikerspiegel te hoog dreigt te worden, wordt er insuline vrij gegeven om die waarden weer naar beneden te krijgen. De beta cellen weten perfect hoeveel insuline er nodig is.
   Wanneer de bloedsuikerwaarde te laag is, worden andere hormonen geactiveerd om de suikerspiegel te verhogen.
   Mensen zonder diabetes hebben een bloedsuikerspiegel tussen 70 mg/dl en 126 mg/dl (voor de Nederlanders is dat tussen 3.9 mmol/L en 7.0 mmol/L).
   Zoek samen met je arts naar waardes die voor jou haalbaar zijn. Dat wordt je streefdoel.
   Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
   www.kokenenhogehakken.blogspot.be
   http://aantafelmettype1diabetes.com
   https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

   Comment


   • #4
    Je bloedsuikerwaarde testen

    De dag van vandaag is het testen van je bloedsuikerwaarde relatief eenvoudig en snel. Met een bloedglucosemeter kun je met een kleine druppel bloed het glucosegehalte meten in je bloed. Door die meter regelmatig te gebruiken, kan je diabetesteam bijhouden hoe het gesteld is met je bloedsuikers. Samen met jou kan een programma opgestart worden, waarin gezegd wordt wat en hoeveel je best eet, hoeveel insuline je nodig hebt, en of het noodzakelijk is om nog andere acties te ondernemen.

    Het meten van je bloedsuiker is de beste manier om na te gaan hoe jouw lichaam reageert op voeding en beweging. Laat mij een voorbeeld geven:

    * Test je bloedsuikerwaarde voor het slapengaan en wanneer je net wakker bent. Is die waarde telkens te hoog of te laag, dan is dat een teken dat jouw medicatie herzien moet worden.

    * Test je bloedsuikerwaarde net voor en 2u na de maaltijd. Als die laatste waarde de eerst gemeten waarde sterk benadert, dan zit je goed. Als je bloedsuikerwaarde 2u na de maaltijd te hoog is (>140 mg/dl), zou het kunnen dat je de maaltijden moet aanpassen (kleinere porties, minder koolhydraten in je voeding) of dat je medicatie moet aangepast worden. Ook extra beweging kan hierin helpen.
    Last edited by meurtelken; 30 december 2010, 10:24.
    Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
    www.kokenenhogehakken.blogspot.be
    http://aantafelmettype1diabetes.com
    https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

    Comment


    • #5
     Diabetes en voeding

     Koolhydraten (wij gebruiken hier vaak de afkorting kh) hebben een grote impact op de suikerspiegel. Voeding die veel koolhydraten bevat, kun je niet meer onbeperkt eten, zonder daar het effect van te merken. De bloedsuikers kunnen snel gaan stijgen. Om het moeilijk te maken, bestaan er ook nog eens verschillende soorten koolhdyraten. De drie belangrijkste soorten zijn de enkelvoudige of snelle suikers, de complexe of trage suikers en de onverteerbare vezels.

     * snelle suikers worden het snelst opgenomen en hebben het grootste effect op de suikerspiegel. Ze worden meestal gebruikt om een te lage bloedsuiker (= hypo) op te vangen.
     * trage suikers kunnen snel of traag opgenomen worden, afhangende van de glycaemische index.
     * onverteerbare vezels gaan door het lichaam zonder noemenswaardig effect op de bloedsuikerspiegel. Wanneer vezels gedurende lange tijd verhit worden, kunnen ze beter verteerbaar gemaakt worden.
     Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
     www.kokenenhogehakken.blogspot.be
     http://aantafelmettype1diabetes.com
     https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

     Comment


     • #6
      Lekkers zonder schuldgevoel

      Er zijn heel veel lekkere dingen die een lage caloriewaarde hebben en weinig koolhdyraten bevatten. Deze voedingsmiddelen hebben weinig effect op de bloedsuikerspiegel. Per portie bevatten deze voedingsmiddelen minder dan 5 gr koolhydraten. Vergeet niet dat van deze middelen niet meer dan 1 portie gegeten kan worden, zonder effect op de suikerspiegel. Eet je bijvoorbeeld 5 porties van dit product, dan kan je suikerspiegel wel beÔnvloed worden.

      Deze voeding wordt ook wel koolhydraatarme of koolhydraatvrije voeding genoemd. De meeste groenten vallen hier onder.

      Maar waar zitten die koolhydraten dan in? Lees daarvoor volgend topic
      Last edited by meurtelken; 22 december 2008, 11:30.
      Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
      www.kokenenhogehakken.blogspot.be
      http://aantafelmettype1diabetes.com
      https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

      Comment


      • #7
       Behandelingsmethodes type 2 diabetes

       We moeten ons bewust zijn van het feit dat het niet enkel suiker is die onze suikerspiegel beÔnvloedt, maar alle koolhydraten in de voeding.
       Het eten/drinken van koolhydraten laat de suikerspiegel stijgen.

       Beweging brengt je bloedsuikerspiegel naar beneden. Eťn uitzondering echter: wanneer je waarde hoger is dan 250 mg/dl (13.9 mmol/L), dan is het niet aan te raden om te sporten. Je suikerspiegel zal alleen maar hoger worden.
       Je hoeft geen extreem zware inspanning te leveren, maar het moet wel frequent gebeuren, liefst dagelijks. Voor de meeste type 2 diabeten, volstaat een half uurtje wandelen 5x per week.

       Ben je bereid om af te vallen? Dan zal het je helpen om je calorie-inname alsook je koolhydraatinname te beperken. Meer beweging zal je zeker ook helpen, want je zal meer energie verbruiken. Zoek een sport die je leuk vindt. Wandelen is een minimum. Meer beweging is aan te raden, maar wees redelijk voor jezelf.
       Extreem gaan sporten 1x per week en voor de rest van de week geen beweging hebben, wordt afgeraden. Raadpleeg je arts als je twijfelt welke sport voor jou geschikt is.
       Overdrijf niet. Begin traag en doe iedere week wat meer. Als je de volgende dag zoveel spierpijn hebt dat je niet kan lopen, dan heb je teveel willen doen in 1x. Dat werkt ook demotiverend, dus probeer vriendelijk te blijven voor jezelf en luister naar je lichaam. Trop is altijd teveel.

       Sommige patiŽnten nemen naast de extra beweging en een dieet, medicatie. Vaak wordt Glucophage (Metformine) voorgeschreven. Het vermindert het glucosegehalte dat vrijgegeven wordt door de lever. Het medicijn zorgt er ook voor dat je lichaam weer gevoeliger wordt aan de insuline die je lichaam produceert. Het eten wordt langzamer verteerd, waardoor je minder snel honger hebt. Je pancreas kan ook aangespoord worden om zelf meer insuline te gaan produceren.
       Sommige mensen hebben darmklachten bij het gebruik van dit medicijn. Meestal gaan deze klachten voorbij na een week of twee. Je moet het een kans geven. Van dit medicijn kan je geen hypo's (te lage bloedsuikers) krijgen.
       Andere medicijnen kunnen ook voorgeschreven worden. Het hangt een beetje af van het medicijn dat het best bij jou past.
       Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
       www.kokenenhogehakken.blogspot.be
       http://aantafelmettype1diabetes.com
       https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

       Comment


       • #8
        Moet ik insuline gaan spuiten?

        Veel mensen zijn bang van spuitjes of willen het toedienen van insuline zolang mogelijk uitstellen. Soms is dat een teken van de kop in het zand te steken en te denken dat het allemaal zo serieus niet is, zolang je geen insuline "nodig" hebt.

        Als je het geluk hebt lang genoeg te leven, zal je ooit zelf insuline moeten gaan toedienen. Vaak wordt dan gestart met het toedienen van een basale insuline zoals Lantus of Levemir. Die geven jou een basis insuline, terwijl je ook blijft verdergaan met de rest van je behandeling.

        Soms is deze basale insuline niet voldoende. Dan wordt gekozen voor een extra maaltijdinsuline. Dat wil zeggen dat je bij de maaltijden een spuitje met snelwerkende insuline moet bijgeven. Vaak is dat enkel nodig bij het ontbijt en het avondmaal.

        De combinatie van basale insuline en maaltijdinsuline geeft het beste resultaat. Het is een meer flexibel systeem dan een mix (er bestaat ook een mix insuline, waardoor je slechts 1 spuitje per dag nodig hebt). Je kunt de insuline beter afstemmen op wat je eet en je kunt correcties toedienen indien nodig.

        Het is aan te raden je te houden aan vaste tijdstippen voor het toedienen van je spuitjes. Per maaltijd hou je je ook best aan een vast aantal gram koolhydraten (kh).

        Een type 2 diabeet die geregeld wordt met insuline, kan je al beter vergelijken met een diabeet die type 1 heeft. Het grootste verschil blijft de aanwezigheid van insuline resistentie bij de type 2 diabeet, waardoor deze vaak hogere doses insuline nodig heeft dan een type 1 diabeet.

        Overschakelen naar spuitjes wil niet zeggen dat je gefaald hebt in je behandeling. Het is een teken dat je betacellen niet veel meer voor jou kunnen doen en dat je nu het best af bent met het toedienen van insuline. Op deze manier kan je weer verder gaan met een goede diabetesregeling.
        Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
        www.kokenenhogehakken.blogspot.be
        http://aantafelmettype1diabetes.com
        https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

        Comment


        • #9
         Insuline pompen

         In sommige landen maken diabeten gebruik van een insuline pompje. Dat is een uitwendig pompje dat zo goed mogelijk je pancreas probeert na te bootsen. In BelgiŽ maken al heel wat type 1 diabeten gebruik van dit middel. Voor de type 2 diabeet is dit echter nog niet weggelegd. Bij uitzondering krijgen type 2 diabeten in BelgiŽ een pompje.

         Als je type 2 diabetes hebt, en je wilt zwanger worden, dan is je HbA1c uitermate belangrijk. Om een zo goed mogelijke waarde te hebben, kan je tijdelijk een pompje gebruiken.
         Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
         www.kokenenhogehakken.blogspot.be
         http://aantafelmettype1diabetes.com
         https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

         Comment


         • #10
          je ogen

          Het kan gebeuren dat je zicht over de jaren fel verminderd is. Misschien was je diabetes nog niet ontdekt en heb je jarenlang te hoge bloedsuikers gehad.

          Wacht tot 3 maanden na je behandeling om een nieuwe bril te kopen. Het kan zijn dat je ogen weer verbeteren, eens je bloedglucose beter geregeld is.
          Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
          www.kokenenhogehakken.blogspot.be
          http://aantafelmettype1diabetes.com
          https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

          Comment


          • #11
           mythes rond diabetes type 2

           1. Type 2 diabeten hebben geen insuline nodig

           Heel wat type 2 diabeten gebruiken insuline en het is aangetoond dat nog een groot gedeelte beter geregeld zou zijn op insuline.

           2. Als ik maar hard genoeg mijn best doe en mijn bloedsuikers onder controle hou, dan ben ik genezen van diabetes

           Jammer genoeg is dit ook een mythe, hoe graag we ook zouden willen dat het waar was. Als je goed geregeld bent, kun je functioneren zoals een niet-diabeet omdat je lichaam doet wat het moet doen. Je hebt dan evenveel risico op complicaties als een niet-diabeet. Van zodra je niet langer de controle hebt over je suikerspiegel, ben je weer bij af en loop je weer meer risico op complicaties.

           3. Eenmaal je met insuline begint, moet je er mee doorgaan

           Je kunt niet afhankelijk zijn of verslaafd zijn aan insuline als type 2 diabeet. Het is een middel om je diabetes te regelen. Soms kan je die regeling ook goed krijgen op een andere manier en dan heb je niet langer insuline nodig. Een voorbeeld daarvan is bijvoorbeeld een persoon met diabetes type 2 die 180 kg weegt. Stel dat die persoon 90 kg vermagert. Het zou best kunnen dat deze persoon, mits het volhouden van beweging en dieet en soms met extra tabletten, het toedienen van insuline mag stopzetten.
           Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
           www.kokenenhogehakken.blogspot.be
           http://aantafelmettype1diabetes.com
           https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

           Comment


           • #12
            jullie zullen het niet geloven maar ik heb geen type soort diabeet. De dokter kon nieks uit maken. Alleen vermoed ze dat de infecties van mijn astma de panceas hebben aan getast. Dus kom ik in spoed moet ik gewoon zeggen dat ik insuline spuit op papier staat wel dat ik type 1 heb moet zo anders kan je niet genieten van de voor delen die je hebt.

            Comment


            • #13
             De Onafhankelijke Ziekenfondsen hebben een gids over Type 2 diabetes gepubliceerd.             Hier staat een link naar het artikel

             .
             .
             Van in 1995 DT1 en gelukkig met men Lantus en Humalog.             't Is goed in 't eigen hert te kijken,nog even vůůr het slapen gaan.

             Comment


             • #14
              Oorspronkelijk geplaatst door borduren Bekijk bericht
              jullie zullen het niet geloven maar ik heb geen type soort diabeet. De dokter kon nieks uit maken. Alleen vermoed ze dat de infecties van mijn astma de panceas hebben aan getast. Dus kom ik in spoed moet ik gewoon zeggen dat ik insuline spuit op papier staat wel dat ik type 1 heb moet zo anders kan je niet genieten van de voor delen die je hebt.
              hey borduren, ik heb ook dat probleem.
              ik heb ook astma en last van hoge glucose waarden maar mijn hemoglobine blijft weliswaar goed staan, weet niet nu op dit moment maar morgen wel.
              als ik niets neem kan die hoog gaan en als ik medicijnen neem dan staat die stabiel, tussen 80 en 110mg/dl.

              hoe staat jouw hemoglobine HbA1c?
              hoe zijn ze er bij achter gekomen?

              moet morgen naar de huisdokter voor de uitslag (vrijdag bloed laten trekken) en ga het eens voorleggen dan dat astma daartoe kan leiden hť.

              Comment


              • #15
               ??????suiker ?????

               Terwijl de dokter de laatste keer vertelde,dat ik geen suiker heb naar aanleiding van de volgende curve ,,,,4.8nuchter,, v.l 4,9 ,,v.a.5.9 en v.s 5.4 ,ben ik inmiddels een paar weken verder. voel ik me niet goed ,,,moeheid pijn in mijn benen,hoofdpijn jeuk misselijk etc,ben ik weer gaan prikken om te zien hoe het gaat,wel dit is het resultaat. nuchter,,4.7 ..v.l..5.5 ..n.l 11.2 ..v.a ..6.7 ..n.a ..6.1...hoe kan dit gebeuren .... heeft dit iets te maken met suiker ????? Ik ben 72 jaar heb geen overgewicht actief wandelen fietsen veel traplopen samen met mijnhondje elke dag.Wat kan ik nu het beste doen ???? 5 november is er weer een artsen bezoek.
               mvg.....Abdijtje

               Comment

               Working...
               X