Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

In de ogen kan vaak als eerste worden gezien of er sprake is van diabetes

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • In de ogen kan vaak als eerste worden gezien of er sprake is van diabetes

  In de ogen kan vaak als eerste worden gezien of er sprake is van diabetes. Met name type 2 diabetes wordt vaak ontdekt bij een routinecontrole bij de oogarts.
  Hieronder vindt u een aantal veelgestelde vragen over diabetes en uw ogen.

  Wat zijn diabetische oogaandoeningen?
  Onder diabetische oogaandoeningen wordt verstaan een groep oogproblemen die mensen met diabetes kunnen krijgen ten gevolge van de diabetes. Alle aandoeningen kunnen gezichtsverlies of zelfs blindheid veroorzaken.

  Onder diabetische oogaandoeningen wordt verstaan:

  diabetische retinopatie (schade aan de bloedvaten in de retina (= netvlies)
  staar (troebel worden van de lens van het oog)
  glaucoom (verhoging van de druk in het oog, die leidt tot schade aan de oogzenuw)
  Staar en glaucoom komen ook voor bij mensen die geen diabetes hebben.

  Wat is de meest voorkomende diabetische oogaandoening?
  Diabetische retinopatie. Deze aandoening is de grootste veroorzaker van blindheid bij volwassenen. Het wordt veroorzaakt door veranderingen in de bloedvaten van het netvlies. Bij sommige mensen met diabetische retinopatie, zwellen de bloedvaten en komen er lekkages van vloeitsof voor. Bij anderen vindt een abnormale groei van de bloedvaten plaats op het oppervlak van het netvlies. Deze veranderingen kunnen leiden tot verminderd gezichtsvermogen of blindheid.

  Wie krijgt diabetische retinopatie?
  Iedereen met diabetes. Hoe langer iemand diabetes heeft, hoe groter de kans op diabetische retinopatie. Bijna de helft van alle mensen met diabetes ontwikkelt een zekere graad van diabetische retinopatie gedurende het leven.

  Wat zijn de symptomen?
  In een vroeg stadium zijn er vaak geen symptomen van de aandoening. Het gezichtsvermogen verandert niet totdat de aandoening ernstig wordt. Er is ook geen pijn.
  Slechter zien vindt pas plaats als de macula - het deel van het netvlies dat zorgt voor scherp en goed zien - opzet vanwege het lekkende vocht. Deze situatie wordt macula edema genoemd. Als er nieuwe bloedvaten gegroeid zijn op de oppervlakte van het netvlies, kunnen deze in het oog bloeden waardoor het zien wordt geblokkeerd. Maar, zelfs in vergevorderde stadia kan de aandoening voortgaan zonder dat men er iets van merkt. Daarom is het zo belangrijk dat regelmatig oogonderzoek bij mensen met diabetes plaatsvindt.

  Hoe wordt het ontdekt?
  Als u diabetes heeft, dient u minstens eenmaal per jaar de ogen te laten controleren, bij voorkeur door een oogarts. Uw ogen worden verwijd (u krijgt druppels in het oog om de pupillen groter te maken). Dit stelt de oogarts in staat de binnenkant van uw ogen optimaal te onderzoeken.

  Kan diabetische retinopatie worden behandeld?
  Ja. Uw ogarts kan laser-behandeling aanraden, waarbij met een sterke lichtstraal de abnormale bloedvaten als het ware worden dichtgebrand. Vast is komen te staan, dat bij laser-behandeling het risico van ernstige verslechtering van het gezichtsvermogen met 60 procent wordt verminderd.
  Als u een macula edema heeft, kan laserbehandeling eveneens worden gebruikt. In dat geval wordt de laser gebruikt om de lekkende bloedvaten dicht te branden.
  Een laserbehandeling kan het gezichtsvermogen dat verloren is gegaan niet herstellen. Daarom is het belangrijk, om gezichtsverlies te voorkomen, vroegtijdig eventuele retinopatie wordt opgespoord.

  Hoe vaak komen de andere diabetische oogaandoeningen voor?
  Als u diabetes heeft, loopt u eveneens kans op andere diabetes oogaandoeningen. Studies hebben aangetoond dat uw twee keer zo veel kans heeft staar te krijgen als iemand die geen diabetes heeft. Staar wordt dan vaak ontwikkeld op een vroegere leeftijd. Staar kan gewoonlijk worden behandeld door operatie.
  Glaucoom kan ook optreden. De kans dat iemand met diabetes glaucoom krijgt is twee keer zo groot als normaal. Net als bij diabetische retinopatie is het zo, dat hoe langer u diabetes heeft, hoe groter het risico op glaucoom is. Glaucoom kan worden behandeld met medicijnen, laserbehandeling of andere vormen van chirurgie.

  Welk onderzoek wordt gedaan?
  Er is veel onderzoek gedaan om meer te weten te komen over diabetische oogaandoeningen. Een groot aantal researchstudies is verricht om te achterhalen wat de oorzaak is van diabetische retinopatie en hoe het beter kan worden behandeld.
  Deze onderzoeken moeten leiden tot betere wegen om retinopatie op te sporen en te behandelen om zo blindheid te kunnen voorkomen bij mensen met diabetes.

  Wat kan ik doen om het gezichtsvermogen te beschermen?
  De beste manier om uw gezichtsvermogen te behouden is allereerst zorgen voor een goede instelling van uw diabetes. Als er sprake is van retinopatie deze zo vroeg mogelijk opsporen (door middel van de jaarlijkse oogcontrole) en laten behandelen.

  groetjes

  bert
Working...
X