Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Bloeddruk onafhankelijk voorspeller van retinopathie

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Bloeddruk onafhankelijk voorspeller van retinopathie

  Bloeddruk onafhankelijk voorspeller van retinopathie
  Nieuws van: MedNet
  Zowel de systolische als de diastolische bloeddruk voorspellen retinopathie en spelen een rol bij het vroeg optreden van retinopathie bij jonge patiŽnten met type 1 diabetes. Ook onafhankelijk van bestaande nefropathie. Dat blijkt uit Brits onderzoek dat beschreven wordt in de British Medical Journal.

  Diabetici hebben vaak retinopathie en nefropathie in combinatie met hypertensie. De verhoging van de bloeddruk is dan eerder toe te schrijven aan de nefropathie dan aan essentiŽle hypertensie. Uit het onderzoek blijkt echter ook dat hypertensie een onafhankelijke voorspeller van diabetes-retinopathie is.

  Adolescenten met diabetes zijn een ideale groep om het effect bij te bestuderen van bloeddruk op de zeer vroege ontwikkeling van retinopathie. Dit omdat adolescenten vaak nog geen andere ziektes hebben, nog niet zo lang gerookt (of helemaal niet gerookt) hebben en nog geen tot weinig medicijnen gebruiken.

  De onderzoekers stellen dat de bloeddruk als ononderbroken variabele een voorspeller van vroege ontwikkeling van retinopathie is en dat deze relatie zelfs bij gebrek aan beginnende nefropathie aanwezig is.
  MedNet, nieuws voor medisch Nederland - 27 aug 2008
Working...
X