Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

'Dit medicijn gaat dialyse overbodig maken'

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • 'Dit medicijn gaat dialyse overbodig maken'

  'Dit medicijn gaat dialyse overbodig maken'
  geplaatst op: 19-08-2008

  Australische wetenschappers zeggen een medicijn te hebben ontwikkeld dat een nierziekte kan helpen voorkomen. Ook zou het de noodzaak van dialyse of transplantatie bij patiŽnten die al ziek zijn verminderen.

  Het medicijn voorkomt fibrose, een proces dat onherroepelijk littekens in organen doet ontstaan en het onderliggende probleem is bij aandoeningen zoals verschillende nier- en vaatziekten, diabetes, hartfalen en long- en leverproblemen. De eerste proeven met ratten waren voor honderd procent succesvol. Klinische proeven op ongeveer 30 patiŽnten zullen binnenkort beginnen.

  Het middel, dat op dit moment nog bekend staat als FT-11, remt de productie van een eiwit dat leidt tot fibrose, maar vormt geen belemmering voor de vorming van gewone littekens zoals bijvoorbeeld na een operatie.

  'Dit is het eerste geneesmiddel in zijn soort ter wereld en de gevolgen zullen enorm zijn,' zegt projectleider Prof. Darren Kelly. 'Als dit gaat werken, en tot nu toe twijfelen we daar niet aan, zal het de grootste doorbraak zijn sinds bloeddrukverlagende geneesmiddelen.'

  Het medicijn zal in eerste instantie worden ontwikkeld voor de behandeling van mensen met een nierziekte als gevolg van diabetes, maar kan op termijn ook worden gegeven aan patiŽnten in de vroege stadia van een andere nierziekte. 'Dat zou in feite een tablet per dag in plaats van acht uur dialyse om de paar dagen betekenen,' zegt Kelly. Het middel kan volgens hem over acht ŗ tien jaar op de markt komen
Working...
X