Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Huidaandoeningen en diabetes

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Huidaandoeningen en diabetes

  We kennen onderhand allemaal wel de mogelijke complicaties van diabetes. Wat echter niet zo gekend is, zijn de kansen op huidaandoeningen als je diabetes hebt.

  Niet enkel mensen met diabetes kunnen deze huidaandoeningen krijgen. Jammer genoeg zijn mensen met diabetes vatbaarder. Toch 1/3 van de mensen met diabetes zal ooit te maken krijgen met een van deze huidaandoeningen. Die zal ofwel veroorzaakt worden door de diabetes of erdoor beÔnvloed worden. Vaak stellen dokters huidaandoeningen vast alvorens de diabetesdiagnose gevallen is.

  Als je denkt dat je een huidaandoening hebt die hier vermeld staat, praat er dan over met je arts. Wacht er niet langer mee dan nodig.
  Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
  www.kokenenhogehakken.blogspot.be
  http://aantafelmettype1diabetes.com
  https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

 • #2
  Mogelijke huidaandoeningen bij mensen met diabetes

  BacteriŽle infecties

  Deze infecties komen vaker voor bij mensen met diabetes. Er zijn verschillende soorten:
  • ontsteking van een ooglid
  • folliculitis (ontsteking van de haarfollikels)
  • steenpuisten (diepe infectie van de huid en het weefsel daaronder)
  • infecties rond de nagels

  We weten allemaal wat bacteriŽle infecties zijn. Aangetast weefsel voelt warm aan en is meestal gezwollen, rood en pijnlijk. De meest voorkomende oorzaak van deze infecties, zijn stafylokokken. Deze ontstekingen moeten behandeld worden met antibiotica (pil of zalf, op voorschrift).

  Schimmelinfecties

  Candida albicans: deze schimmelinfectie komt vaak voor bij mensen met diabetes. De infectie veroorzaakt jeuk en roodheid van de huid met kleine blaren en schilfers.
  Schimmelinfecties gedijen goed in warme, vochtige huidplooien. Denk maar aan jeuk in de schaamstreek, voetschimmel en ringworm. Deze infecties hebben een goeie behandeling nodig. Vraag je arts om advies.

  Jeuk:

  Jeuk kan veroorzaakt worden door een schimmelinfectie, droge huid of slechte doorbloeding.

  Bij slechte doorbloeding zijn meestal de benen het slachtoffer. Gebruik lotions om je huid zacht en soepel te houden en jeuk te voorkomen. Vraag advies aan je arts om na te gaan bij welke zalf of lotion jij het meest gebaat bent.

  Allergische reacties:

  Je kan een allergische reactie doen op bepaalde medicijnen, zelfs op insuline of pillen die de bloedsuiker verlagen. Je kan ook reacties krijgen op insektenbeten of voedsel. Zorg dat je te weten komt waar je allergisch voor bent en dat je de gepaste medicatie in huis hebt.

  Atherosclerosis:

  Als diabeet lopen we meer kans op verdikking van de aders (atherosclerosis). Dit kan leiden tot hart- en vaatziekten, maar het kan ook de adertjes aantasten die je huid van bloed voorzien.
  Wanneer dit gebeurt, verandert je huid en verlies je de haartjes op je huid. De huid wordt dunner en blinkt. Je tenen voelen koud aan en je teennagels worden harder. Je kuiten kunnen pijnlijk aanvoelen wanneer je sport omdat er minder zuurstof aanwezig is.
  Omdat bloed de broodnodige witte bloedlichaampjes vervoert, zullen benen en voeten moeilijker helen als er infectie in het spel is. De witte bloedlichaampjes vechten namelijk tegen de infectie, maar als er verminderde bloedtoevoer is, wordt dit proces tegengehouden.

  Mensen met diabetische neuropathie krijgen vaker voetverwondingen omdat ze geen pijn, kou, warme of druk meer voelen. Wanneer de wondjes ongezien blijven, kunnen ze infecteren. Door een verminderde bloedtoevoer, kunnen de wonden ernstig gaan ontsteken. Neem zo snel mogelijk contact op met een arts om verdere schade tegen te gaan en de wonden zo goed mogelijk te laten herstellen.

  Acanthosis nigricans:

  Deze aandoening gaat gepaard met gepigmenteerde, fluweel-achtige, iets verdikte plekken die vooral in de plooien van de huid voorkomen, zoals de liezen, de oksels en in de hals. De aandoening komt relatief vaker voor bij diabetici.

  Gesteelde fibromen:

  De kleine huidkleurige- of gepigmenteerde huidflapjes in oksels, liezen, hals en nek komen zeer algemeen voor. Mensen met diabetes hebben vaak veel meer en veel grotere fibromen op deze plekken. De fibroompjes zijn eenvoudig door de arts te verwijderen.
  Last edited by meurtelken; 28 december 2014, 00:05.
  Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
  www.kokenenhogehakken.blogspot.be
  http://aantafelmettype1diabetes.com
  https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

  Comment


  • #3
   vervolg

   Diabetische blaren:

   Deze blaren zijn zeldzaam en lijken op brandblaren.

   Je krijgt ze meestal op de vingers, handen, voeten, tenen of onderarmen. Ze zijn pijnloos en zullen vanzelf herstellen. Bij goede bloedsuikerwaarden zal die genezing sneller verlopen. Ze worden meestal veroorzaakt door diabetische neuropathie. Het ziet er niet fraai uit, maar is goed te behandelen.

   Diabetische dermopathie (suikerplekken in de volksmond):

   Er treedt een verandering op in de kleine haarvaatjes. Er komen lichtbruine, kale plekken op je huid. Je ziet ze het vaakst op de scheenbenen en ze worden verkeerdelijk benoemd als zijnde ouderdomsvlekken. Ze zijn onschadelijk en vragen geen behandeling.


   Digitale sclerose:

   Deze aandoening kan je vermijden door je bloedsuikers zo goed mogelijk binnen de marges te houden. Deze aandoening komt voornamelijk voor bij mensen met T1 diabetes en minder bij T2. De huid op vingers, tenen en handen wordt dikker, gespannen en wasachtig. Je vingers kunnen stijf worden. KnieŽn, enkels en ellebogen worden minder snel aangetast.

   Granuloma Annulare:

   Deze aandoening vraagt niet echt naar een aanpak. Soms zijn de symptomen toch te erg en is een doktersbezoek vereist. Vaak krijg je dan steroÔden voorgeschreven om de ringvormige bultjes op je huid weg te krijgen. Granuloma Annulare zie je het vaakst op vingers en oren en in mindere mate op de borst. De kleur varieert van rood over roodbruin of gewoon huidskleur.

   Eruptieve Xanthomatose:

   Ook hier weer is een strikt geregelde diabetes de beste oplossing. Soms heb je medicatie nodig om de bultjes met een rode ring rond, weg te krijgen. Ze kunnen jeuk veroorzaken en komen het vaakst voor op de achterkant van je hand, je voeten, armen, benen en zitvlak.

   Necrobiosis Lipoidica Diabeticorum:

   De bloedvaatjes worden aangetast. Er is gelijkenis met diabetische dermopathie. Er zijn minder aangetaste plekken, maar ze zijn wel groter en dieper. De onderbenen zijn vaakst het slachtoffer van deze huidaandoening.
   De huid ziet gelig, glazig en heeft purperen randjes. Het is een zeldzame aandoening en het vraagt geen behandeling, zolang de plekken geen wondjes worden. Is dat wel het geval, dan moet je zo snel mogelijk je arts consulteren.

   Scleroderma Diabeticorum:

   Net zoals bij digitale sclerose, zie je ook hier verdikking van de huid, maar dan eerder op de nek en de hoge rug. Bloedsuikers binnen de marges brengen en vochtinbrengende crŤme zijn hier de oplossing.


   Vitiligo:

   De cellen die pigment aanmaken, worden vernietigd, waardoor je delen van de huid krijgt die geen kleur meer hebben. Er is geen specifieke behandeling voor vitiligo, maar je moet zeker een goeie zonnebescherming gebruiken.
   Last edited by meurtelken; 28 december 2014, 00:05.
   Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
   www.kokenenhogehakken.blogspot.be
   http://aantafelmettype1diabetes.com
   https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

   Comment


   • #4
    Hou je huid gezond
    • Hou je bloedsuikerwaarden zoveel mogelijk binnen de marges.
    • Hoge bloedsuikers drogen de huid uit en zorgen ervoor dat bacteriŽn niet zo goed bestreden kunnen worden, met infecties als resultaat.
    • Hou je huid schoon en droog.
    • Gebruik poeder om huidplooien droog te houden.
    • Vermijd hete baden en douches.
    • Gebruik vochtinbrengende zeep als je droge huid hebt.
    • Gebruik vochtinbrengende bodylotions na het bad.
    • Hou de huid tussen de tenen droog - geen lotions!
    • Besteed extra aandacht aan droge huid in de winter.
    • Behandel sneetjes en schrammen zo snel mogelijk. Gebruik water en zeep en vermijd te agressieve behandelingen die de huid uitdrogen.
    • Raadpleeg je arts bij grotere wonden, infectie of brandwonden.
    • Gebruik neutrale zeep en milde shampoo.
    • Zet een luchtbevochtiger in huis als je het huis extra verwarmt in de winter.
    • Ga regelmatig langs bij de podoloog/pedicure.
    • Zorg dat je weet bij welke dermatoloog je terecht kan voor specifieke huidproblemen. Vermeld ook altijd dat je diabetes hebt.
    • Drink veel water om je huid gezond en gehydrateerd te houden.
    • Draag katoenen ondergoed voor een goede ventilatie.
    • Controleer je huid regelmatig op wondjes of droge plekken.


    Bron; American Diabetes Association, the Cleveland Clinic Foundation and the American Medical Association
    Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
    www.kokenenhogehakken.blogspot.be
    http://aantafelmettype1diabetes.com
    https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

    Comment


    • #5
     Jihaaa ik heb er 2 van, wa heb ik nu gewonnen ?
     24 jaar, 13 jaar db type 1
     Pomper sinds 25/2/13 met humalog
     Dexcom G4
     HbA1c
     Februari '16: 7.0
     September '16: 8.1
     Januari '17: 7.7

     Comment


     • #6
      Oorspronkelijk geplaatst door samantha Bekijk bericht
      Jihaaa ik heb er 2 van, wa heb ik nu gewonnen ?
      Niets , want ge moet er 3 hebben.

      Mvg.
      48 jaar, 35 jaar db.
      Januarie 2017 . 6,2

      Comment


      • #7
       Oorspronkelijk geplaatst door alligater Bekijk bericht
       Niets , want ge moet er 3 hebben.

       Mvg.
       Ah ik dacht dat ze de derde won
       Stijn, 37 jaar en papa van Jarne (febr 2006), Jolien (sept 2008) en Juna (mei 2010)
       Medicatie: Novo Rapid / Lantus / Metformax

       HbA1c oktober 2015: 7,6%
       HbA1c januari 2016: 7,2%


       Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

       Comment


       • #8
        Oorspronkelijk geplaatst door Stijnie Bekijk bericht
        Ah ik dacht dat ze de derde won
        Stijnie, mijn schaterlach van deze zondag.
        type 2, Emcoritic, Simvastatine, Asaflow, Loortan, Metformax, Insuman Basal, Actrapid.
        Hba1C december 2013: 8,5
        april 2014: 7,8
        Oktober 2014: 8,2
        December 2014: 7,9
        April 2015: 7,6
        Oktober 2015: 8,2
        December 2015: 8
        April 2016: 7,5

        Comment


        • #9
         Oorspronkelijk geplaatst door alligater Bekijk bericht
         Niets , want ge moet er 3 hebben.

         Mvg.
         Pff da's nie eerlijk, wacht maar... OOIT heb ik er 3!
         24 jaar, 13 jaar db type 1
         Pomper sinds 25/2/13 met humalog
         Dexcom G4
         HbA1c
         Februari '16: 7.0
         September '16: 8.1
         Januari '17: 7.7

         Comment


         • #10
          Wat een reeks!!!!! En dat enkel nog maar over huidaandoeningen!
          Actrapid 3 - 3 - 2

          Comment


          • #11
           Oorspronkelijk geplaatst door an-n Bekijk bericht
           Wat een reeks!!!!! En dat enkel nog maar over huidaandoeningen!
           Inderdaad!
           En trouwens weer mooi in een lijstje gezet door Meurtelken!
           Stijn, 37 jaar en papa van Jarne (febr 2006), Jolien (sept 2008) en Juna (mei 2010)
           Medicatie: Novo Rapid / Lantus / Metformax

           HbA1c oktober 2015: 7,6%
           HbA1c januari 2016: 7,2%


           Wees jezelf, er zijn al genoeg anderen

           Comment

           Working...
           X