Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Gastroparese

Collapse
X
  • Filter
  • Tijd
  • Show
Clear All
new posts

  • Gastroparese

    In diabetesland, horen we vaak over diabetescomplicaties zoals retinopathie (ogen), neuropathie (handen, voeten, benen) en nefropathie (nieren). Gastroparese ter hoogte van de maag, is een diabetescomplicatie door te hoge bloedsuikerwaarden, waar te weinig over gepraat wordt.

    Wat is gastroparese?

    Gastroparese of vertraagde maaglediging is een aandoening die de doorgang van voeding vertraagt of stopt ter hoogte van de overgang maag - dunne darm.
    Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
    www.kokenenhogehakken.blogspot.be
    http://aantafelmettype1diabetes.com
    https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

  • #2
    Oorzaken

    Gastroparese kan voorkomen bij mensen die geen diabetes hebben. Bij mensen die wel diabetes hebben, is gastroparese meestal het gevolg van te hoge bloedsuikerwaarden (net zoals bij de andere diabetescomplicaties).

    Langdurig verhoogde bloedsuikerwaarden kunnen de nervus vagus beschadigen (dat is de 10e hersenzenuw die doorloopt tot in de buik-borstholte).
    Andere oorzaken kunnen zijn: darmoperatie, zenuwaandoening (bv Parkinson of MS).
    Voor niet nader gekende reden, komt gastroparese vaker voor bij vrouwen dan bij mannen.
    Last edited by meurtelken; 12 juni 2013, 20:37.
    Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
    www.kokenenhogehakken.blogspot.be
    http://aantafelmettype1diabetes.com
    https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

    Comment


    • #3
      Symptomen

      Het wordt tijd om met je dokter te praten als je volgende symptomen opmerkt:
      • vaak misselijk na de maaltijd
      • snel vol zitten, al na een paar happen
      • overgeven onmiddellijk na de maaltijd
      • overgeven enkele uren na de maaltijd
      • zure oprispingen
      • maagpijn na de maaltijd

      De symptomen kunnen ook opflakkeren, waardoor ze soms heftiger zijn in bepaalde periodes of na het eten van sommige soorten voeding. Het kan ook zijn dat je een periode geen symptomen hebt en dat ze daarna weer de kop opsteken.

      Een ander aandachtspunt voor diabetici met gastroparese, is dat de snelheid waarmee de insuline normaal gezien wordt opgenomen, voor hen niet telt. Dat maakt het uiteraard extra moeilijk om de suikerspiegel te beheersen en ervoor te zorgen dat de toegediende insuline je maaltijd zal coveren.

      De symptomen kunnen verergerd worden door het eten van vetrijke maaltijden, grote volumes of vezelrijk voedsel zoals rauw fruit en rauwkost of door het drinken van vetrijke dranken (bv milkshakes) of bruisende dranken.
      De symptomen kunnen mild maar ook ernstig zijn. Bij sommige mensen zie je dat er dagelijks last is, terwijl anderen er maar nu en dan last van hebben.

      De symptomen van gastroparese kunnen per persoon ook verschillen in intensiteit.

      De diagnose is niet altijd makkelijk te stellen, omdat de symptomen ook andere oorzaken kunnen hebben.
      Om een vertraagde maaglediging vast te stellen bestaan er verschillende pijnvrije manieren.
      Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
      www.kokenenhogehakken.blogspot.be
      http://aantafelmettype1diabetes.com
      https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

      Comment


      • #4
        Wat doe je er aan?

        Voor gastroparese is er niet echt een specifieke behandeling die de symptomen kan wegnemen.
        Het belangrijkste is dat je voor jezelf kan nagaan welke voeding je last bezorgt.
        Het vermijden van vetrijke en vezelrijke voeding kan een stuk van het probleem oplossen. Vet vertraagt de maaglediging. Rauwkost en rauwe groenten zijn al moeilijker te verteren, laat staan bij iemand die een vertraagde maaglediging heeft.
        Heb je last van gastroparese, eet dan niet te veel sinaasappels en broccoli, omdat die bepaalde vezels bevatten die niet goed verteren. De vezels blijven te lang in de maag zitten.
        Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
        www.kokenenhogehakken.blogspot.be
        http://aantafelmettype1diabetes.com
        https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

        Comment


        • #5
          Aanbevolen bij gastroparese bij Stap 1

          Als je net de diagnose gastroparese gekregen hebt, kan je maag wel wat rust gebruiken. Tijdelijk kan je dan gebruik maken van deze lijst, om je maag wat te herstellen.

          VRIJ TE GEBRUIKEN:
          • niet-bruisende, suikervrije dranken
          • crackers zoals beschuit, cracotten
          • vetvrije consommé en bouillon

          TE MIJDEN:
          • alle melk en melkproducten
          • alle groenten
          • alle fruit
          • vlees en vleesbereidingen
          • olie en boter
          • zoetigheden, desserts, gebak
          • alle soepen
          Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
          www.kokenenhogehakken.blogspot.be
          http://aantafelmettype1diabetes.com
          https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

          Comment


          • #6
            Aanbevolen bij gastroparese bij Stap 2

            Tijdens de tweede fase, kan je al wat meer producten uitproberen. Voeg niet te veel producten tegelijk toe aan je dieet, zodat je kan uitmaken welk product je last bezorgt en welk niet.

            AAN TE BEVELEN:
            • magere melk en magere melkproducten (magere kaas, magere yoghurt)
            • magere soepen met weinig groenten en pasta
            • brood en ontbijtgranen
            • witte pasta
            • witte rijst
            • eiernoodles
            • vetarme crackers
            • eieren
            • pindakaas
            • groentensap
            • door en door gare groenten, zonder schil
            • vruchtensappen zonder toegevoegde suikers
            • warm fruit zonder schil
            • kleine hoeveelheden vetstof
            • zachte desserts (yoghurtijs en pudding op basis van magere melk)


            TE VERMIJDEN:
            • volle en halfvolle melkproducten
            • roomsoepen en roomsauzen
            • havermout
            • vezelrijk brood en vezelrijke ontbijtgranen of crackers
            • rundsvlees
            • gevogelte
            • vis
            • varkensvlees
            • peulvruchten
            • linzen
            • erwten
            • rauwe groenten
            • groenten met schil
            • bonen, broccoli, spruiten, kolen, selder, maïs, aubergine, uien, paprika's, sluimerwten, zuurkool, rapen, kastanjes, courgettes
            • sap van citrusfruit, vers fruit of fruit in blik
            • vetrijke en suikerrijke desserts
            Cathy - T1 - Accu-Chek Combo - Dexcom G4, 6.4%
            www.kokenenhogehakken.blogspot.be
            http://aantafelmettype1diabetes.com
            https://www.facebook.com/aantafelmettype1diabetes/

            Comment

            Working...
            X