Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Diabetes noobie

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Diabetes noobie

  Ik ben een 22 jarige student 2 weken geleden heb ik vernomen dat ik diabetes type 1 heb... op zich ben ik opgelucht dat ik weet waarom ik me zo raar en slecht voelde, maar het brengt toch heel wat angst en vragen met zich mee...

  Zijn er mischien een paar " ervaren" diabtees personen die mij iets kunnen zeggen over diabetes en het effect hiervan op hun leven?

  zo vraag ik mij af hoe dat zit voor het uitgaan bijvoorbeel? kan ik nog steeds iets gaan drinken en zot doen met mijn maten op cafe?
  Gaat diabetes effect hebben op mijn werkprestaties na mijn studies??
  ga ik heel mijn leven suikervrij tot suikerarm moeten eten zonder ooit nog eens stukje taart te eten op mijn verjaardag bijvoorbeeld?


  graag hoor ik jullie verhalen, ik voel me nogal verloren want ik ken letterlijk niemand in mijn vriendenkring of famillie met diabetes...

  alvast bedankt

 • #2
  Geen lotgenoot maar ik zie tot mijn verbazing dat ik de eerste ben om te reageren dus bij deze...
  Ik lees van velen dat ze met alcohol problemen hebben om hun suikers (pieken/dalen) goed te beheersen, evenals met "de 4 P's" (pizza, pasta, "patat" (friet dus) en _ ik dacht _ pannekoeken, in elk geval 4 dingen die lekker zijn). Verder krijg je als type 1 insuline, waardoor je dus de vrijheid hebt om te spuiten voor wat je eet ipv te eten voor wat je medicatie toelaat, dus als je eens taart oid wilt eten, dan kan dat. Ik lees wel dat de meesten dit toch reserveren voor speciale gelegenheden en dus de afweging maken of ze die extra insuline willen gebruiken om iets lekkers te kunnen eten.
  Er zijn een aantal beroepen waarbij er wel eisen zijn dat je geen diabetes mag hebben (of moet onder controle zijn ivm geen onverwachte hypo's oid), maar voor de meeste beroepen is er geen enkel probleem, mits je niet tot de groep mensen behoort die moeite hebben om hun suikerspiegel tussen onder- en bovengrens te houden.
  De rest van het forum zal me wel corrigeren en aanvullen, ik heb nooit type 1 (gehad) dus kan er niet zo heel veel over vertellen.
  De eerste stap naar het omgaan met je ziekte/aandoening heb je in elk geval al genomen. Welkom op het forum.
  Zwangerschapsdiabetes bij jongste zoon - suikerwaardes 1d na bevalling normaal - geen antistoffen T1, genetisch onderzoek mody negatief (geen mody dus) joepie!

  Comment


  • #3
   Hallo Thib...ikzelf heb type 2... door onkunde van artsen in nl destijds (6-8jaar geleden) is bij mijn destijds t1 geconstateerd. Ik was zeer ontevreden over de artsen klachten ingediend etc..niemand wilde naar mijn luisteren en met resultaat dat ik niet naar huisartsen of dergelijke ben gegaan voor een aanta maande
   n. lTotdat ik naar belgie verhuisde en bij een zeer goede aardige specialist kwam in het ziekenhuis te oostende. Ik ben toenertijd helemaal onderzocht ed...kwam diabetes t2 uit. Mijn pancreas werkt dus nog wel alleen niet voldoende. In het verleden heb ik wel insuline moeten sputen maar ben er nu vanaf. Spuit nu 1x per dag victoza en medicijnen.


   Het vergt wat aanpassingen idd en voor T1 denk ik wat meer. Sporten is gezond en gezond eten belangerijk. Maar voor ieder mens. Ik eet nog teveel rotzooi moet ik zeggen maar tis al heel wat minder. Ik voel het wel gelijk aan mijn lichaam. Suikers kunt ge vervangen in gerechten door zusto. Gewoon 1 op 1 met koken. Idd met wat beroepen is het helaas pech hebben..
   of ge moet heel veel geluk hebben zoals mijn. Heb in maart mijn contract getekent bij een speciale eenheid van de politie.

   ik ga af en toe nog wel eens uit zeg maar en dan drink ik teveel. Niet bewusteloos dronken hahah maar teveel voor mijn diabetes. Maar ik weet dit emaar af en toe heb ik een verzetje nodig. Thuis drink ik bijna nooit. In het begin van je diabetes is het meten en weten. Moet je voor je persoonlijk gaan ondervinden wat kan en wat niet kan. Bv ik heb een tijdje geleden 2-3 flessen wijn opgedronken..of waren het er nu 5 met zn drieen? Hahaha
   ik test me te weinig eigenlijk maar ik voel het goed aan van binnen wanneer ik iets moet eten etc. Jmet sporten test ik me wel geregeld...mijn waardes kunnen ineens erg zakken of juist omhoog gaan. Fik ben onlangs met mijn partner een dieeet gaan volgen van een dietiste. Mijn advies voor u maar eigenlijk voor ieder is natuurlijk zo goed mogelijk gaan leven. Zodat er weinig kams is op complicaties. Ik wilde het eerst niet geloven allemaal maar ga maar eens in het ziekenhuis kijken op de diabetes afdeling wat daar rondloopt soms..wordt ge niet vrolijk van. Ouderen met voeten problemen, loop problemen ed.
   hebt ge last van moeheid? Tijdens het studeren?

   Comment


   • #4
    Welkom Thib! Ik kan je alvast geruststellen: leven met type 1 diabetes is best te doen. Je mag alles, behalve sommige beroepen, zoals je tot nu toe gewend bent. Letten op koolhydraten maakt het wel veel makkelijker. Op mijn blog kan je meer info vinden: http://www.diablog.be Bij vragen mag je me altijd contacteren via de Facebook pagina gekoppeld aan mijn blog. (Zoeken in Facebook naar diablog.be)
    Groetjes, Kevin
    Type 1 sinds 08/06/2012. CGM sensor sinds 12/03/2013. Insulinepomp sinds 12/08/2013.
    HbA1c = 6,0% Mei 2017
    Mijn blog! Over diabetes, insulinepomp, sport en CGM

    Comment


    • #5
     sarge Nee ik heb geen last van moeheid of dergelijke. mijn verhaa l is eigenlijk redelijk gelijkaardig.. ik had eerst ook type 2 toen was het effe opleten op wat ik eet en medicatie maar met de tijd si dit verergert naar type 1.

     Comment


     • #6
      Ik ben T1 sinds mijn 18de, 1e jaar op kot in Leuven ...

      Als je alcohol drinkt moet je er eigenlijk voor zorgen dat je ook wat koolhydraten binnen krijgt. Ik deed vroeger dit in de vorm van cocktails.
      Het komt er op neer dat je lever niet veel tegelijk kan, en het afbreken van alcohol en het vrijgeven van suikers lukt dan niet.

      Als T1 zal je rekening moeten houden met wat je eet en zorgen dat je altijd wat suiker bij hebt of in de buurt van je werkplek.
      Ik heb iets meer dan 10 jaar best een uitdagende job gehad als consultant in IT. De laatste 10 jaar, iets minder, wat saaier en meer repititief werk.
      Ik ben op mijn 24ste voor het werk naar de US vertrokken en daar 3 jaar gewoond.

      Zolang je geen overgewicht heb, kan je wel een taartje hebben af en toe, maar het komt er op aan van het goed te kunnen inschatten.
      Als je weinig koolhydraten eet, hoef je niet zoveel insuline bij de maaltijd, en heeft een verkeerd inschatting van de koolhydraten (of de snelheid van verteren) minder effect, en minder kans op hevige hypo.

      Ik heb geen overgewicht, ik eet wel geen dessertjes, en drink geen gesuikerde dranken, maar voor de rest eet ik eigenlijk normaal qua koolhydraten.
      Ik eet croissants en gebak wanneer ik daar echt zin in heb, en niet te hoog sta.

      Ik denk dat vele T1 gewoontes ontwikkelen die voor hen werken.
      Carine - T1D sinds 1988
      Medtronic 640g met CGM
      Dual Bolus addict

      Comment


      • #7
       Hallo Thib,

       ook ik kreeg de diagnose DM type 1 op mijn eerste jaar op kot.
       Dat was zeker efkes verschieten. En zeker in het begin zat ik met heel veel vragen. Mijn endocrinoloog zei toen, je gaat een compromis moeten zoeken met je DM. En dat is gelukt
       Wat bedoel ik met een compromis...
       Het is zeker niet niets. DM heb je 24/24, 7/7, nooit vakantie. In het begin wilde ik de perfecte diabeet zijn. Ik ben arts en ken helaas heel goed de bijwerkingen. Streverig als ik ben, ging ik voor niets minder dan 6.5%
       Dit lukte me aanvankelijk gezien ik de eerste jaren na mijn DM in mijn honeymoonperiode kwam. In deze periode maakt je pancreas nog zelf insuline en gaat het dus een beetje beter. Niet alle diabeten kunnen hiervan profiteren, maar ik was gelukzak
       Helaas besef je op een moment dat je niet altijd perfect kan staan. Soms komt het door dat taartje dat je gegeten hebt. Op andere momenten weet je begot niet hoe het komt... Vooral dat laatste vind ik vervelend. Ik ben iemand die graag alles wil begrijpen en vatten. Maar helaas, zo is DM niet.
       Wat is dan die compromis. Wel ik zie een ongelooflijk lekker taartje of iemand tracteert op het werk, wel ik zal een stukje nemen, wetende dat ik iets hogere suikers zal krijgen (maar trukjes hoe je dit opvangt ga je nog wel ontdekken). Maar ik hou het bij 1 stuk en geen extra glas fruitsap bv.
       Een ander compromis: ik sport bijvoorbeeld heel graag. Vanalles... maar diepzeeduiken is complex met DM, het zou kunnen, maar vraagt een enorm grote inspanning, die heb ik er niet voor over.
       Bepaalde dromen heb ik gedag moeten zeggen zoals werken voor AZG.
       Maar er zijn andere opportuniteiten gekomen. Diabetes is een onderdeel van mijn leven geworden, maar zal het niet overnemen.

       Wat uitgaan betreft. Ik heb allesinds met volle teugen van mijn studententijd genoten. Ik kon uitgaan met pintjes en als ik zin had een kebabke om 4u, wel dan deed ik dat gewoon... (vertel dit maar niet aan je dietiste).

       Ik heb in suriname gewoond.
       Draaide 70 uren per week in ziekenhuisafdelingen met nachtshiften... Heb zeer wisselende uren en stresserende momenten in mijn job. Maar ik hou ervan.
       Ik reisde naar Colombia, Jordania, Ecuador, hike in IJsland...

       Begin rustig. Leer je lichaam en DM terug goed kennen en begrijpen. En zo ga je stap per stap de draad terug kunnen oppikken.
       Ventileer hier van tijd tot tijd. Daar zijn we voor


       Veel succes ermee
       Dm T1 sinds 2008

       Comment


       • #8
        Hey Thib,

        Ik kreeg mijn diagnose DM type 1 niet voor ik op kot ging, maar al vanaf 8 maanden oud. Je zou denken dan heb je de gewoontes al ontwikkeld voor op kot, maar niets is minder waar. Mijn eerste jaar op kot in Brussel was het "mooie leven" echter dacht mijn DM daar anders over. Ik ging regelmatig uit met een paar maten naar Leuven, want in Brussel was 's avonds niet veel te beleven.

        Tijdens de avond zelf, ondervond ik met mijn DM weinig tot geen problemen, ik bleef relatief normale bloedsuikers hebben afhankelijk van wat ik die avond dronk.
        • gewoon bier, wijn,... --> weinig invloed tijdens de avond zelf, 'smorgens vaak hoog
         • mijn endocrinoloog zei dat dit kwam doordat ik de alcohol niet in combinatie nam met koolhydraten en ik daarom hypo's deed tijdens de nacht (soms ochtend, afhankelijk van hoelaat ik naar mijn bed ging . vanaf toen moest ik wanneer ik dronk, ongeveer in de helft van de nacht opstaan om eens te checken en vervolgens te corrigeren of iets te eten.
        • cocktails --> hoge waardes tijdens da avond, correcties insuline geven en met als gevolg verschillende hypo's doorheen de nacht.
        Je gaat hier zelf je lichaam moeten bij leren kennen. Een van mijn maten heeft ook DM, en hij heeft deze problemen niet. Dit is nog maar eens het bewijs dat diabetes bij iedereen anders is. Ik heb spijtig genoeg dit voordeel niet, maar weet hoe mijn lichaam reageert en jij zal dit ook spoedig ontdekken .

        Wat werk betreft, kan ik je nog geen antwoord geven. Ik start als alles goed gaat in juli met werken, want dan ben ik afgestudeerd. Maar wat ik je wel al kan vertellen is dat mijn DM me nog nooit parten heeft gespeeld tijdens stages ondanks onregelmatige uren, pauzes,...

        Eten lijkt me vrij logisch, ik let op wat ik eet, maar als ik met vrienden weg ga, gebeurt dit minder. Een tip die ik je meegeeft is: probeer altijd op dezelfde plaats te gaan eten. Ik en mijn maten gaan meestal naar dezelfde plaats en dit helpt ook al, omdat je precies weet wat je binnen krijgt zonder hier over na te moeten denken. Natuurlijk wanneer je iets nieuws neemt, ga je hier wel over moeten nadenken. voor de rest gebeurt het zelden dat ik iets "buitenuit" eet als taart of gebak. Enkel bij Nieuwjaar en Kerstmis gebeurt dit, en dan nog is het vaak niet veel extra.

        veel succes! en als je vragen hebt, posten en gegarandeerd dat er iemand antwoord, of meerdere zoals nu.

        Bram T1D voor 21 jaar Medtronic paradigm Hba1c: 6.7
        Last edited by BramVanderm; 10 mei 2017, 22:00.

        Comment


        • #9
         Je hebt al veel goede raad gekregen Thib, zie ik.
         dus ik zeg, welkom op het forum en geniet van je studententijd!
         Alcohol altijd met koolhydraten!
         Ik ben Will, 64 jaar, 43 jaar getrouwd met Jack, moeder van 3 kinderen, oma van 7 kleinkinderen, diabetes type 1, sinds Juli '12
         HbA1c: Maart 2013; 7.2 Juli 2013; 6.6 Oktober 2013; 7.2. Januari 2014 7.3, Okt 2014 7.2, Feb. 2015 6.3, Mei 2015 6.5, November 2015 7, Feb 2016 6.5, mei 2016 6.5 NovoMix 30 en Novorapid

         Elke dag is een cadeautje!

         Comment


         • #10
          IK zie pas laat alle post, bedankt iedereen het is zeker interessant en gerustellend om dit allemaal te lezen. Heb ondertussen al een paar uitgaan avondjes gehad en inderdaad als je daar iets bij eet lukt dit perfect. het is nog wat zoeken hoeveel insuline ik nu moeten spuiten en zo..; dat heb ik precies nog niet helemaal onder de knie. :/ waar ik nu nog mee vast zit is eerder in mijn hoofd.. het klinkt misschien stom maar ik heb een grote broer hij is lang en smal. Ik was altijd de sterke van het gezin! moest er iets getild worden of zo dan was ik degene die het deed, ik kon tegen een stootje ik was avontuurlijk.. nu heb ik het gevoel dat ik niet meer zo sterk en zo ben.. ik voel me fysiek zwakker dan anderen. ik heb het gevoel dat ik nu in dat hokje zit van ' de zieke'... het klinkt mss belachelijk, maar ik heb nooit echt gezondeidsproblemen gehad tot dit dan.. ik ben dan precies toch niet zo sterk als ik dacht..

          En ik ben wel blij dat ik hierop met jullie kan comuniceren, in het 'echte" leven ken ik niemand met diabetes en ik mis het om er met iemand over te kunnen praten..

          Comment

          Working...
          X