Aankondiging

Collapse
No announcement yet.

Diabetes noobie

Collapse
X
 • Filter
 • Tijd
 • Show
Clear All
new posts

 • Diabetes noobie

  Ik ben een 22 jarige student 2 weken geleden heb ik vernomen dat ik diabetes type 1 heb... op zich ben ik opgelucht dat ik weet waarom ik me zo raar en slecht voelde, maar het brengt toch heel wat angst en vragen met zich mee...

  Zijn er mischien een paar " ervaren" diabtees personen die mij iets kunnen zeggen over diabetes en het effect hiervan op hun leven?

  zo vraag ik mij af hoe dat zit voor het uitgaan bijvoorbeel? kan ik nog steeds iets gaan drinken en zot doen met mijn maten op cafe?
  Gaat diabetes effect hebben op mijn werkprestaties na mijn studies??
  ga ik heel mijn leven suikervrij tot suikerarm moeten eten zonder ooit nog eens stukje taart te eten op mijn verjaardag bijvoorbeeld?


  graag hoor ik jullie verhalen, ik voel me nogal verloren want ik ken letterlijk niemand in mijn vriendenkring of famillie met diabetes...

  alvast bedankt

 • #2
  Geen lotgenoot maar ik zie tot mijn verbazing dat ik de eerste ben om te reageren dus bij deze...
  Ik lees van velen dat ze met alcohol problemen hebben om hun suikers (pieken/dalen) goed te beheersen, evenals met "de 4 P's" (pizza, pasta, "patat" (friet dus) en _ ik dacht _ pannekoeken, in elk geval 4 dingen die lekker zijn). Verder krijg je als type 1 insuline, waardoor je dus de vrijheid hebt om te spuiten voor wat je eet ipv te eten voor wat je medicatie toelaat, dus als je eens taart oid wilt eten, dan kan dat. Ik lees wel dat de meesten dit toch reserveren voor speciale gelegenheden en dus de afweging maken of ze die extra insuline willen gebruiken om iets lekkers te kunnen eten.
  Er zijn een aantal beroepen waarbij er wel eisen zijn dat je geen diabetes mag hebben (of moet onder controle zijn ivm geen onverwachte hypo's oid), maar voor de meeste beroepen is er geen enkel probleem, mits je niet tot de groep mensen behoort die moeite hebben om hun suikerspiegel tussen onder- en bovengrens te houden.
  De rest van het forum zal me wel corrigeren en aanvullen, ik heb nooit type 1 (gehad) dus kan er niet zo heel veel over vertellen.
  De eerste stap naar het omgaan met je ziekte/aandoening heb je in elk geval al genomen. Welkom op het forum.
  Zwangerschapsdiabetes bij jongste zoon - suikerwaardes 1d na bevalling normaal - geen antistoffen T1, genetisch onderzoek mody negatief (geen mody dus) joepie!

  Comment


  • #3
   Hallo Thib...ikzelf heb type 2... door onkunde van artsen in nl destijds (6-8jaar geleden) is bij mijn destijds t1 geconstateerd. Ik was zeer ontevreden over de artsen klachten ingediend etc..niemand wilde naar mijn luisteren en met resultaat dat ik niet naar huisartsen of dergelijke ben gegaan voor een aanta maande
   n. lTotdat ik naar belgie verhuisde en bij een zeer goede aardige specialist kwam in het ziekenhuis te oostende. Ik ben toenertijd helemaal onderzocht ed...kwam diabetes t2 uit. Mijn pancreas werkt dus nog wel alleen niet voldoende. In het verleden heb ik wel insuline moeten sputen maar ben er nu vanaf. Spuit nu 1x per dag victoza en medicijnen.


   Het vergt wat aanpassingen idd en voor T1 denk ik wat meer. Sporten is gezond en gezond eten belangerijk. Maar voor ieder mens. Ik eet nog teveel rotzooi moet ik zeggen maar tis al heel wat minder. Ik voel het wel gelijk aan mijn lichaam. Suikers kunt ge vervangen in gerechten door zusto. Gewoon 1 op 1 met koken. Idd met wat beroepen is het helaas pech hebben..
   of ge moet heel veel geluk hebben zoals mijn. Heb in maart mijn contract getekent bij een speciale eenheid van de politie.

   ik ga af en toe nog wel eens uit zeg maar en dan drink ik teveel. Niet bewusteloos dronken hahah maar teveel voor mijn diabetes. Maar ik weet dit emaar af en toe heb ik een verzetje nodig. Thuis drink ik bijna nooit. In het begin van je diabetes is het meten en weten. Moet je voor je persoonlijk gaan ondervinden wat kan en wat niet kan. Bv ik heb een tijdje geleden 2-3 flessen wijn opgedronken..of waren het er nu 5 met zn drieen? Hahaha
   ik test me te weinig eigenlijk maar ik voel het goed aan van binnen wanneer ik iets moet eten etc. Jmet sporten test ik me wel geregeld...mijn waardes kunnen ineens erg zakken of juist omhoog gaan. Fik ben onlangs met mijn partner een dieeet gaan volgen van een dietiste. Mijn advies voor u maar eigenlijk voor ieder is natuurlijk zo goed mogelijk gaan leven. Zodat er weinig kams is op complicaties. Ik wilde het eerst niet geloven allemaal maar ga maar eens in het ziekenhuis kijken op de diabetes afdeling wat daar rondloopt soms..wordt ge niet vrolijk van. Ouderen met voeten problemen, loop problemen ed.
   hebt ge last van moeheid? Tijdens het studeren?

   Comment


   • #4
    Welkom Thib! Ik kan je alvast geruststellen: leven met type 1 diabetes is best te doen. Je mag alles, behalve sommige beroepen, zoals je tot nu toe gewend bent. Letten op koolhydraten maakt het wel veel makkelijker. Op mijn blog kan je meer info vinden: http://www.diablog.be Bij vragen mag je me altijd contacteren via de Facebook pagina gekoppeld aan mijn blog. (Zoeken in Facebook naar diablog.be)
    Groetjes, Kevin
    Type 1 sinds 08/06/2012. CGM sensor sinds 12/03/2013. Insulinepomp sinds 12/08/2013.
    HbA1c = 6,0% Januari 2017
    Mijn blog! Over diabetes, insulinepomp, sport en CGM

    Comment


    • #5
     sarge Nee ik heb geen last van moeheid of dergelijke. mijn verhaa l is eigenlijk redelijk gelijkaardig.. ik had eerst ook type 2 toen was het effe opleten op wat ik eet en medicatie maar met de tijd si dit verergert naar type 1.

     Comment


     • #6
      Ik ben T1 sinds mijn 18de, 1e jaar op kot in Leuven ...

      Als je alcohol drinkt moet je er eigenlijk voor zorgen dat je ook wat koolhydraten binnen krijgt. Ik deed vroeger dit in de vorm van cocktails.
      Het komt er op neer dat je lever niet veel tegelijk kan, en het afbreken van alcohol en het vrijgeven van suikers lukt dan niet.

      Als T1 zal je rekening moeten houden met wat je eet en zorgen dat je altijd wat suiker bij hebt of in de buurt van je werkplek.
      Ik heb iets meer dan 10 jaar best een uitdagende job gehad als consultant in IT. De laatste 10 jaar, iets minder, wat saaier en meer repititief werk.
      Ik ben op mijn 24ste voor het werk naar de US vertrokken en daar 3 jaar gewoond.

      Zolang je geen overgewicht heb, kan je wel een taartje hebben af en toe, maar het komt er op aan van het goed te kunnen inschatten.
      Als je weinig koolhydraten eet, hoef je niet zoveel insuline bij de maaltijd, en heeft een verkeerd inschatting van de koolhydraten (of de snelheid van verteren) minder effect, en minder kans op hevige hypo.

      Ik heb geen overgewicht, ik eet wel geen dessertjes, en drink geen gesuikerde dranken, maar voor de rest eet ik eigenlijk normaal qua koolhydraten.
      Ik eet croissants en gebak wanneer ik daar echt zin in heb, en niet te hoog sta.

      Ik denk dat vele T1 gewoontes ontwikkelen die voor hen werken.
      Carine - T1D sinds 1988
      Medtronic 640g met CGM
      Dual Bolus addict

      Comment

      Working...
      X